2014. január 29., szerda

Stephen King - A Ragyogás

(Katt a képre)
"Stephen King kiemelkedő képviselője egy jellegzetesen amerikai műfajnak, a pszichohorrornak, mely olyan elődökre tekinthet vissza, mint E. A. Poe, Ambrose Bierce vagy Hawthorne. A ragyogás pompás rémtörténet, amelyben minden hitchkocki klisé adva van: a Colorado-hegység egyik magaslatán a hó által a világtól elzárt szálloda, melynek története hátborzongató rémségek sorozatából áll; egy un. „második látással”, vagyis ragyogással megáldott-megvert túlérzékeny kisfiú, aki azt is megérzi, ami csak történni fog, s érzékenységével jelen idejű fenyegetésként éli át, ami a múltban már megesett; az alkoholizmusából éppen kigyógyult apa, akinek labilis idegrendszere fokozatosan tovább bomlik, mígnem a Szálloda (amelynek történetét meg akarja írni) szelleme teljesen hatalmába keríti, s ezzel a pusztító szellemmel azonosulva családja megsemmisítésére tör; az elhatalmasodó tébolynak már-már természetfölötti őrületté fokozása, s ennek megfelelően olyan „képsorok”, amelyekhez hasonlók csak a Hitchkock-filmek tetőpontján láthatók; s végül – ha nem is mindenki számára – a megmenekülés. A regényből – nem véletlenül – sikeres film is készült Stanley Kubrick rendezésében, Jack Nicholsonnal a főszerepben."

Hogy találtam rá?


King fan vagyok, nem volt nehéz. De Ciccnyog molyos kihívása ösztönzött az azonnali olvasásra.

Angol borító
Kiknek ajánlom?


Azoknak, akik szeretik Kinget és azoknak, akik szeretik a borzongató horrorkönyveket. Azoknak is élvezhető lehet, akik szeretik az olyan történetet, ahol valakinek valamilyen érdekes képessége van.

Bevezetés: 


Nehezen indultam neki, mert mostanában sok Kinget olvastam és hanyagolni akartam egy kicsit az írót, így kicsit hosszabb ideig is olvastam, mint kellett volna. De azért legyűrtem, sőt még maradt is másra időm ebben a hónapban. Legközelebb nem tudom mikor fogok Kinget olvasni, most tényleg kicsit hagyom lenyugodni a King imádatomat és inkább más műfajokra fogok összpontosítani.


Értékelés:


A borító találó, habár nekem valamiért sokkal jobban tetszik az 1991-es kiadás, ahol Danny van rajta egy fura, fényes kör mellett. Az angolban viszont a legújabb tetszik, de az is nagyszerű, ahol mindenki rajta van.


A könyv négy nagy részre van felosztva, mindegyiknek külön címe van. Ezek a King kisebb-nagyobb fejezetekre bontotta. Az első részben és fejezetben egy meghallgatáson vagyunk, ahol Jack Torrance az aki szeretne munkához jutni egy szállodában. A munkáltató nem szívesen szeretné alkalmazni Jacket, mert megtudta, hogy régen alkoholproblémái voltak, Jack hiába közli, hogy már egy éve egy kortyot sem ivott, a munkáltató valahogy még sincs jó véleménnyel a férfiról. Az egyetlen ok, amiért Jack megkapja a gondnoki állást az azért van, mert a Jack régi jó barátja a munkáltató felettesének.

Danny a filmben
Így hát a történet azzal indul, hogy Jack végre boldog, hogy megkaphatta az állást és a családjával együtt el kell utazniuk a Panoráma nevezetű szállodába, ahol egy télen csak ők lesznek, mert ilyenkor a szálloda szünetet tart és semmilyen vendég nem fog érkezni. Ugyanis a havazás miatt a szálloda teljesen megközelíthetetlen lesz. Emiatt aggódik egy kicsit Jack felesége, Wendy is, habár arra is gondol, hogy jól fogják ott érezni magukat, mert így a férjének esélye sem lesz arra, hogy ismét az italhoz nyúljon, mivel a szállodában nincs semmilyen alkohol.

Van azonban egy kisebb gond a Panorámával, az előző gondnok brutálisan megölte a feleségét és a két kislányát. Hamarosan kiderül, hogy nem csak ez az egy haláleset történt, hanem a Panorámában már sokkal több gyilkosság is volt már. Jack mindent egy albumból olvas ki, amit a kazánnál talál, amire minden este és minden reggel ügyelnie kell majd, mivel nem üzemel teljesen jól és ha 180° fölé emelkedik, akkor az egész kóceráj felrobbanhat. 



Régi angol borító
A szállodába érkezésnél a szakács, Dick, megmutatja Jack családjának a konyhát, ahol majd Wendy fenséges vacsorát tud készíteni a szerettei számára. Dick azonban felfigyel Jackék kisfiára, Dannyre, akinek különleges képessége nyilvánvaló lesz Dick számára. Dick ugyanis képes arra, hogy hallja más emberek gondolatát, Danny azonban még nála is sokkal jobban érzékeli ezeket a dolgokat, így elbeszélget a fiúval. Elmeséli neki, hogy nem csak ő az, aki ilyen dologra képes, de nagyon ritka az olyan ember, aki rendelkezik a Ragyogással. Figyelmezteti a kisfiút, hogy ne menjen a játszótéren levő sövények felé és, hogyha bármi baj lenne, akkor csak hívja őt a Ragyogással és ő azonnal érte fog jönni, hogy segítsen neki.

Danny ezután furcsa dolgokat kezd látni a szállodában, amitől megijed, de mivel Dick azt mondta neki, hogyha ezeknek a dolgoknak azt mondja, hogy "te nem vagy itt", akkor hamarosan el is fognak tűnni így hát a kisfiú megpróbálja ezt alkalmazni. Be is válik neki és kicsit jobban érzi magát, amikor a csúnya dolgok eltűnnek.

Miután megmutattak mindent Jackéknek, mindenki elhagyja a szállodát és a család magára magad. A hó pedig hamarosan elválasztja a Panorámát a külvilágitól, így senki nem lesz képes elhagyni a szállodát vagy bejutni a szállodába. A csúnya dolgok pedig egyre sűrűbben jönnek és már nem csak Danny lát szörnyű dolgokat, hanem Jack is észlelni kezdi, hogy a szállodával van valami, de mindig megpróbálja képzelgésnek felfogni. De mi van, ha ezek a dolgok nem csak képzelgések? Mi van akkor, ha a halott nő a fürdőkádban tényleg ott van és rájuk vár?
Jack a filmben


A történet az elején egy kicsit unalmas volt a számomra, az igazi fejlemények a kétszázadik oldal után indulnak be, onnantól már nehéz megválni a könyvtől, mert újabb és újabb érdekesség történik. Jack karaktere sem egy unalmas főszereplő, habár én idegesítőnek tartottam azt, hogy semmit sem akart elhinni, amit látott. Mindig megpróbálta a képzeletére és hallucinációra fogni. Megértettem őt is, mivel egy olyan eset után, hogy egy férfi eltöri a saját fia kezét és alkoholista volt, nehéz lehet a családjára nézni anélkül, hogy állandóan azt érezni, hogy a felesége mikor figyeli. Mikor gondolja azt, hogy "vajon újra iszik?" "vajon mikor fogja bántani újra az én kicsikémet?". Hiába volt tiszta és rendes Jack, azért ezeket a dolgokat egy feleség nehezen felejti el, nem könnyű ezek után újra együtt élni a férjével és persze a régi emlékek ismét feltörnek benne, akárhányszor csak furcsán viselkedik a férje.

Még egy külföldi borító
Wendy karakterével is együtt tudtam érezni, mivel ő egy anya szerepet töltött be, így egyértelmű volt, hogy nagyon félti az egyetlen gyermekét és megpróbálja még a tűztől is védeni. Persze voltak pillanatok, amikor nem kellett volna úgy Jacknek esnie, de hát milyen egy anya, amikor megsérül a gyermeke? Egyből azt az embert próbálja meg okolni, aki a közelben volt és nem vigyázott a picire.

Danny szerintem nagyon aranyos gyerek volt, viszont túl felnőttes volt egy ötéveshez képest, még ha olyan ötéves is volt, akinek különleges képességei vannak. A Ragyogás dolog, ez a különleges képesség, hogy Danny belelát a jövőbe és képes mások gondolatait, érzéseit hallani nagyszerű ötlet volt, remek kivitelezésben. Kingtől már vártam, hogy egy ilyen történetet olvashassak, mert hozzám közel állnak ez a természetfeletti témák, főleg a különleges képességek, pláne a gondolatolvasás.

Dick volt az egyik kedvencem a könyvben, hihetetlen, hogy King alkotott egy olyan embert, aki pár pillanat alatt képes volt megkedvelni annyira egy fiút, hogy akár az életét is feláldozza érte. Ennyire kedves és segítőkész embert, nem hiszem hogy lehet találni mostanában. És tetszettek azok a részek is, ahol a Ragyogás összekötötte az embereket és Dick találkozott nem is egyel útja során.


Én is úgy vélem, hogy nem ez volt King legjobb műve, de szerintem a legrosszabb sem. Az első kétszáz oldal után élveztem, lehetett volna jobb, de nem lehet mindig sikerkönyvet írni, ugye? Kicsit az is idegesített, hogy semmiképpen sem próbált meg Wendy maga lépni a tettek mezejére, nem próbálta megnézni az aeroszánt, pedig ha utánajár magától, akkor valószínűleg máshogy jártak volna, de akkor nem lett volna a történet az, ami. Mindenesetre ajánlani tudom csak a King imádóknak, érdemes megismerkedni vele.

Ha tetszett a poszt, akkor iratkozz fel. A blog alján, a "Feliratkozás a webhelyre" gombra kattintva!
Pontozás

Történet: 4/5

Karakterek: 4/5

Borító: 3/5

Kedvenc karakter: Dick

Amit szerettem benne: Az alaptörténet, a vége

Amit nem szerettem benne: Az elején unalmas és néha később is

Adatok

Kiadó: Európa könyvkiadó

Megjelenés: 2006

Oldalszám: 512

Eredeti cím: Stephen King - The Shining

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A BLOGRÓL

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A BLOGRÓL

Kiemelt bejegyzés

Suzanne Collins - Az éhezők viadala (Sorozat: Az Éhezők Viadala I.)

"Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Pa...

Pontyozás

  • 1. - Érdemtelen az olvasásra
  • 2. - Majdnem eldobtam
  • 3. - Átlagos
  • 4. - Jó, nem unatkoztam
  • 5. - Imádtam
  • 6. - Őrülten jó, ezerszer olvasnám!

Kéziratok

Szívesen fogadok kéziratokat, így arra gondoltam, hogy azokat is jelezni fogom, hogy hol járok velük. Nyugodtan küldhet nekem bárki bármilyen hosszúságú irományt, szívesen olvasom őket.

Jelenleg 5 kézirat van nálam.

Szívesen fogadok most kéziratokat!

Népszerű bejegyzések